Til 6 personer – forberedelse og kogetid: ca. 2 timer og et kvarter.

350 g gulerødder, 250 g hvide bønner, 250 g grønne bønner, 3 majroer, 2 por-rer, 3 skiver selleri, 2 kartofler, 1 stort løg, 2 spsk. olivenolie, salt, peber, 200 g pasta - sløjfer el.lign. Til ”pistouÂ’en”: 1 stort bundt basilikum, 1 fed hvidløg, 15 cl olivenolie, 100 g revet gruyère, 1 æggeblomme (kan udelades).

Sæt de hvide bønner i blød i koldt vand et døgn i forvejen. Skær løget i skiver, skrab gulerødderne, rens grøntsagerne, skræl majroerne og kartoflerne og skær alt i terninger. Varm olivenolien i en kasserolle og klar løget heri. Tilsæt de afdryppede hvide bønner og de øvrige grøntsager. Tilsæt varmt vand, så det dækker, samt salt og peber. Bring suppen i kog, læg låg på og lad den ko-ge for svag varme. Pastaen tilsættes efter en times kogetid. Tilsæt evt. mere varmt vand. Mens suppen koger, tilberedes ”pistouÂ’en”: Hvidløget stødes i en morter sammen med basilikum, indtil det bliver som en pasta. Tilsæt evt. en æggeblomme. Tilsæt olivenolien dråbevis under omrøring. PistouÂ’en bliver nærmest som en mayonnaise. Tilsæt 2 spsk. grøntsagsbouillon. Hæld ”pistouÂ’en” i en terrin og dæk den med osten. Hæld suppen over. Bland om-hyggeligt og servér straks.