Til 6 personer, forberedelse 10 min. kogetid 3½ time

1 kg oksekød, inderlår, culotte, bovstykke evt. med marv, 1 skive røget skinke på 150 g, 100 g flæsk, 2 eller 3 små stk. spæk, 6 gulerødder, 3 løg, 3 fed hvidløg, 7 tomater, 30 cl kraftig rødvin, 5 cl cognac, 120 g grønne, udstenede oliven, 1 kvist timian, 2 laurbærblade, salt og peber.

Skær kødet i tern på 3-4 cm og flæsket i stykker, skær skinken og spækket i små stykker. Pil løg og hvidløg og skær dem i skiver. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.

Brug flæsket i en gryde over stærk varme og tilsæt kødet, der også brunes. Tilsæt skinke, spæk, løg, hvidløg, gulerødder, timian og laurbærblade samt salg og peber. Tilsæt vin og cognac. Læg låg på og lad simre 3 timer for svag varme. Varm vand i en kasserolle og tilsæt tomater og oliven. Pil tomaterne, skær dem i stykker og fjern kernerne. Lad oliven dryppe af i en sigte. Tomater og oliven hældes i gryden til kødet og simrer med de sidste 30 min. for svag varme. Serveres med løse ris. Hvis man ønsker det, kan kødet evt. marineres et døgn (se opskrift for Daube à la provençale)